5. Het gebruik van de schuifmaat
5.1 Eventuele oorzaken van meetfout schuifmaat
Veschillende factoren kunnen fouten veroorzaken bij het meten met een schuifmaat.
Hoofdfactoren zijn parallaxfout, extreme meetkracht vanwege het feit dat een schuifmaat niet conform Abbe's Principe werkt, verschillende warmteuitzettingen vanwege temperatuurverschil tussen schuifmaat en werkstuk, en effect van dikte meskant meetbek en speling tussen deze meetbekken gedurende meting van de diameter van een klein gat.
Al zijn er ook andere foutfactoren zoals afleesnauwkeurigheid, referentie hoekrechtheid, vlakheid hoofdschaal op het hoofdblad, en haaksheid van de meetbekken. Deze factoren vallen binnen de instrumentele fouttoleranties. Hierdoor veroorzaken deze factoren geen problemen zolang de schuifmaat voldoet aan de instrumentele fouttoleranties.
Gebruiksaanwijzingen zijn erg belangrijk zodat de gebruiker vantevoren de foutfactoren, veroorzaakt door de structuur van de schuifmaat, kan begrijpen.
Deze opmerkingen met betrekking tot meetkracht en als voorwaarde stelt dat "wanneer de schuifmaat geen constante meetkracht instrument is, het werkstuk gemeten moet worden met een geschikte meetkracht.
Wees extra voorzichtig wanneer je meet met de aanslag of punt van de meetbek omdat er een grote fout in deze gevallen kan voorkomen".
5.2 Binnenmeting
5.3 Dieptemeting
5.4 Parallax fout tijdens het aflezen van de noniusschaal
5.5 Kantelfout beweegbare meetbek
5.6 Relatie tussen meting en temperatuur
5.7 Behandelen van de schuifmaat
5.8 Onderhoud van schuivende vlakken
5.9 Controleren en instellen van de oorsprong voor gebruik
5.10 Behandeling na gebruik van de schuifmaat
5.11 Opmerking met betrekking tot opslag van de schuifmaat
5.12 Meetkracht schuifmaat
5.13 Aflezen meetwaarde schuifmaat
5.14 Positiefout schuifmaat
Bron: Mitutoyo
Home ---------------------------------------------------------